top of page

Stieg Larsson- Mannen die vrouwen haten

Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist, en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde, uiterst intelligente vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages én ze is een hacker van wereldklasse.

Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikael zich hier nog eens op stort. Met hulp van Lisbeth Salander stuit Mikael op een spoor dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert.


Dit boek is met zijn 576 pagina’s een echte dikke pil te noemen. De hoofdpersoon is Mikael. Hij is uitgever van een tijdschrift, heeft een verhaal gepubliceerd wat niet in goede aarde is ontvangen en daarvoor is veroordeeld. Vlak voordat hij de gevangenis in moet, wordt hij gevraagd voor een privéklus. Een oude, rijke man vraagt hem om in zijn familiegeschiedenis te duiken en zo een zaak op te lossen. Mikael zegt ja en zondert zich af om zich te storten op het ouderwetse speurwerk. Vanuit zijn huisje op een klein eilandje, graaft Mikael zich een weg door de bestanden om zo de zaak op te lossen. Hij stuit op mysteries en mensen die niet alles zeggen wat ze weten. Ondertussen probeert hij zijn tijdschrift van de ondergang te redden. Eigenlijk lopen er dus twee verhaallijnen door elkaar in dit boek. Verhaallijn een is het speurwerk wat Mikael verricht voor de oude man, en verhaallijn twee gaat over zijn tijdschrift. Af en toe moet je als lezer wel even schakelen, maar opzich gaat dit wel makkelijk. Verderop in het verhaal komt Lisbeth erbij. Zij vormt dan samen met Mikael de hoofdpersonen van het verhaal. Je maakt kennis met de eigenaardige Lisbeth en haar talent. De schrijver heeft de personages krachtig en goed neergezet. Je leert ze kennen en gaat hun keuzes begrijpen. Het verhaal leest langzaam. Er worden moeilijke woorden gebruikt en soms wordt een gebeurtenis heel langdradig beschreven. Het is niet een boek wat je even snel uitleest. Wel gebeurt er genoeg en blijf je als lezer geboeid. De verhaallijn van het speurwerk wordt ook goed neergezet, als lezer puzzel je mee en wil je de ontknoping meemaken. En de ontknoping komt er. Nu snel door naar deel twee uit deze trilogie. Ik geef dit boek 3 sterren.Titel: Mannen die vrouwen haten

Auteur: Stieg Larsson

Genre: Thriller

Uitvoering: Paperback

Aantal pagina’s: 576

Uitgever: Signatuur

Verschijningsdatum: November 2012

ISBN: 9789044969733

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page