top of page

Nathalie Pagie - Vuurduivel

Jake en Kirstie zijn de gelukkige ouders van hun zoon Sam. Het noodlot slaat toe wanneer Kirstie tijdens een picknick sterft door een overklaarbare zelfontbranding. Jake kan dit niet verwerken en is niet meer in staat zorg te dragen voor zijn zoontje Sam. Jakes zus Emily ontfermt zich over Sam.

Een jaar later wordt Jake gevraagd om bij een brandweerelitegroep van Australië toe te treden. Hij aanvaardt de opdracht. Het team moet het opnemen tegen de onvindbare terrorist ‘Vuurduivel’, die overal in het land moeilijk te blussen brandhaarden sticht. De Vuurduivel blijft hen steeds een stap voor.

Intussen gaat Emily als journaliste achter een verhaal aan over nog meer mensen die sterven door zelfontbranding. Op het moment dat ze dicht bij de waarheid komt, worden zij en Sam echter zelf een potentieel slachtoffer van de Vuurduivel. Jake moet alles op alles zetten om zijn zus en zoon te redden.


Deze thriller speelt zich af in Australië in de toekomst. De branden worden gelinkt aan de opwarming van de aarde en de klimaatverandering. In dit kader speelt het verhaal zich af. Nathalie Pagie zet zichzelf hiermee op de kaart van een nieuw genre dat momenteel in opmars is: de ecothriller.

De titel en cover passen zeer goed bij het verhaal en geven een onheilspellende sfeer mee. Het verhaal wordt vanuit de derde persoon verteld, meestal vanuit het standpunt van Jake. Dit wordt afgewisseld met het perspectief van Emily, maar ook van de Vuurduivel zelf. De hoofdpersonages worden goed uitgewerkt.

Het verhaal bestaat uit twee grote delen. In het eerste deel volg je hoofdzakelijk de evolutie van Jakes functioneren na het verlies van zijn vrouw en nadien tijdens zijn opdrachten bij het eliteteam van de brandweer. In deel twee kom je veel meer te weten over de praktijken van de Vuurduivel. Het verhaal wordt goed opgebouwd en de spanning sluimert doorheen het boek. Er zit heel wat actie in het verhaal. Dit komt in het tweede deel tot meerdere climaxen.

Het boek leest soepel, dankzij de vlotte pen van Nathalie Pagie. Toch vind ik dit niet haar beste werk. Dat het verhaal zich in de toekomst afspeelde en daardoor een dystopisch kantje had, hoefde voor mij niet en vond ik persoonlijk geen meerwaarde. Maar hierin zullen de smaken met andere lezers zeker verschillen. Los daarvan, is het een goed verhaal binnen een actueel thema.

Dankjewel, uitgeverij Lannoo, voor dit recensie-exemplaar.


Rating: ***(*)


Recensie door Isabelle

Boekspecificaties

Titel: Vuurduivel

Auteur: Nathalie Pagie

Genre: literaire (eco)thriller

Uitvoering: paperback

Aantal pagina’s: 300

Uitgever: Lannoo / Boekerij

Verschijningsdatum: 20/09/2022

ISBN: 9789022594971


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page