top of page

Mienke Fijen - Vluchtgedrag (weg van jou)

Nadat Vik is bekomen van de schok dat zijn biologische vader niet de man is die hij voor vader aanziet, wil hij zijn Noorse vader en zijn tweede vaderland leren kennen. Hij nodigt zijn beste vriend Job uit om samen op roadtrip te gaan in Noorwegen.

Zo kunnen ze de banden van hun vriendschap weer aanhalen, want het voorbije jaar stond hun vriendschap op een laag pitje. Vik is dan ook onthutst wanneer Job toch een extra passagier meebrengt. Vik wil deze persoon liever ontlopen en heeft hier alle redenen toe.

Echter hebben ze jaren geleden een broedercode afgesproken waar beide mannen zich aan dienen te houden. Die staat boven alles, zelfs als dat betekent dat je daardoor je leven on hold zet en misschien de liefde van je leven moet laten lopen.

Maar dan voltrekt zich een drama tijdens hun reis. Hoe moet het nu verder?


‘Vluchtgedrag’ is het tweede deel in de serie ‘Weg van jou’. Het debuut van Mienke Fijen ‘Naar de Noorderzon’ viel behoorlijk in de smaak bij de feelgoodfans. Dan wordt het voor een auteur een hele uitdaging om dat succes te evenaren. Mienke, je hebt je eerste verhaal niet alleen geëvenaard, maar zonder twijfel overtroffen.

Om te beginnen, is de cover al heel leuk. Je krijgt al een vleugje Noorwegen mee en een sprankel vakantiegevoel. De titel past ongelooflijk goed bij het verhaal. Je kan dit verhaal trouwens apart lezen, maar het is wel leuker om de voorgeschiedenis van het eerste deel te kennen.

In het verhaal zelf valt direct de vlotte schrijfstijl op. Anders dan in haar eerste roman, kiest Mienke nu voor een meer chronologisch verloop met heel af en toe een flashback, die duidelijk in cursief wordt aangegeven. Het verhaal is hierdoor zeer goed te volgen en je krijgt op de juiste momenten nieuwe informatie die een en ander verklaren.

De personages zijn supergoed uitgewerkt, ieder met een eigen duidelijk karakter en een specifieke persoonlijkheid, waardoor je hen goed uit elkaar kan houden. Je wordt meegenomen op de roadtrip doorheen Noorwegen en de beeldende taal van de auteur zorgt ervoor dat je je zelf in het Noorden waant. Ik zag de omgeving in gedachten voor me en kon een stukje meegenieten van de ongerepte natuur.

Het verhaal verveelt niet. Integendeel, je voelt de spanningen die er soms heersen en je wil weten hoe hier verder mee wordt omgegaan. Je wordt meegezogen in de emoties en ik had moeite om het boek aan de kant te leggen. Sommige feiten heb ik wel wat aangevoeld en kunnen voorspellen, maar de plot van het verhaal verliep toch anders dan verwacht.

Het verhaal wordt vanuit de ik-persoon vertelt. Aanvankelijk vanuit Vik – leuk dat het voor de verandering eens een mannelijk hoofdpersonage is – en naar het einde toe krijgen we een andere blik vanuit Yfke, de vriendin van Job. Dit is een leuke wending, want we willen we net zoals Vik, eindelijk wel eens weten wat er in haar hoofd omgaat.

En dan, naar het einde toe, wanneer je denkt dat je het ergst wel hebt gehad qua emoties, neemt Mienke je nog eens mee in een rollercoaster. Ik kon het niet meer droog houden!

Wat heb je een PRACHTIG verhaal neergezet, Mienke. Je hebt jezelf bij het schrijven uitgedaagd door het iets anders aan te pakken en je bent met glans geslaagd!

Dit is een absolute aanrader voor de feelgoodfans. Hou je zakdoek maar klaar!


Heel erg bedankt, Mienke, dat je me gevraagd hebt om deel te nemen aan je blogtour en ook dankjewel aan uitgeverij Hartklopper voor de snelle levering van het boek. Ik heb enorm genoten van de humor én het verdriet dat je zo goed hebt weergegeven. Beloof me alsjeblief dat er nog een verhaal uit Noorwegen komt!

Rating: *****


Recensie door Isabelle


Boekspecificaties

Titel: Vluchtgedrag (Weg van jou)

Auteur: Mienke Fijen

Genre: Feelgood

Uitvoering: paperback

Aantal pagina’s: 280

Uitgever: Hartklopper

Verschijningsdatum: 30/09/2022

ISBN: 9789083242804


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page