top of page

Michelle Visser – Zoals het leven komt

Als een vrouw hoort dat ze niet het biologische kind van haar ouders is, komt ze op het spoor van een verzwegen familiegeschiedenis. Enschede, 1939. Als de oorlog uitbreekt, verandert alles voor het jonge kruideniersechtpaar Herman en Anna.

Anna’s jongste broertje komt om bij een bombardement; haar andere broer is betrokken bij de Stork-staking tegen de Arbeitseinsatz, die bloedig wordt neergeslagen; de Joodse buren verdwijnen. Dan wordt Herman opgepakt en afgevoerd om te werken in Duitsland. Anna krijgt geen bericht meer van hem en ze gaat ervan uit dat hij dood is. In de kortstondige euforie van de Bevrijdingsdagen raakt ze zwanger van een Canadese militair. Ruim zestig jaar later komt de gepensioneerde onderwijzeres Marlies erachter dat ze niet het biologische kind van haar ouders is. Geschokt gaat ze op onderzoek uit, en ze komt op het spoor van een verzwegen familiegeschiedenis, die haar uiteindelijk naar Australië brengt. Daar komt ze veel te weten over het zware bestaan van de naoorlogse Nederlandse emigranten. Maar zitten haar bloedverwanten wel op haar komst te wachten – als ze tenminste nog in leven zijn?

Wat een mooi familieverhaal. Over keuzes maken en geluk hopen te vinden. Families worden verscheurd door de oorlog en moeten verschrikkelijke keuzes maken. Zo ook Anna in dit verhaal. Wat een ontzettende sterke en moedige vrouw is dat. Zo dapper hoe ze zich staande weet te houden met alles wat er op haar pad komt. Interessant om de geschiedenis rondom emigratie te ontdekken. Daar weet ik niet veel vanaf dus ik heb ook weer nieuwe dingen geleerd. Het verhaal maakt tijdssprongen, maar daar heb ik niet veel last van gehad. De schrijfstijl is prettig waardoor het verhaal ook makkelijk leest. De personages hebben allemaal een band met elkaar waardoor het ook makkelijk te volgen is. De hoofstukken wisselen elkaar af in heden en verleden, maar ook dit vond ik niet storend. Een mooi verhaal over het leven na de oorlog en het ‘nieuwe’ geluk hopen te vinden. Voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, tweede wereldoorlog en immigratie is dit boek echt een aanrader.

Het krijgt van mij 4 sterren.

Recensie geschreven door Yvonne

Boekspecificaties

Titel: Zoals het leven komt

Auteur: Michelle Visser

Genre: Literatuur & Romans

Uitvoering: Paperback

Aantal pagina’s: 416

Uitgever: Boekerij

Verschijningsdatum: september 2021

ISBN: 9789022593431
1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page