top of page

John Boyne - Toen de wereld brak

Gretel is een 91-jarige dame die al heel wat jaren in haar luxueuze flat in Londen woont. Hoewel ze nog gezond en kranig is, kiest ze bewust om zich afzijdig van anderen te houden. Ze heeft geen fantastische band met haar zoon, haar echtgenoot is overleden en ze heeft nog het meest contact met haar dementerende buurvrouw Heidi.

Dat verandert op de dag dat er nieuwe onderburen in het appartementsblok intrekken. Ze ontmoet de vrouw des huizes en voelt sympathie voor het negenjarige zoontje van het gezin. Wanneer Gretel getuige is van familiaal geweld in dit gezin, wil ze de jongen helpen en daarmee de grootste fout uit haar verleden proberen rechtzetten.

Waar ze als kind tekort schoot naar haar negenjarig broertje toe, wil ze nu wel doen wat juist is. Ze loopt hiermee het risico haar ware identiteit te moeten onthullen: de identiteit die ze sinds het einde van de oorlog heeft verzwegen voor anderen. Haar ware aard en afkomst. Ze hoopt hiermee eindelijk verlost te geraken van het schuldgevoel waarmee ze al kampt sinds de dag dat ze haar ogen sloot voor de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog.


‘Toen de wereld brak’ is het vervolgverhaal op ‘De jongen in de gestreepte pyjama’. Wil je dit nieuwe boek ten volle begrijpen, dan is de voorkennis uit het eerste deel nodig. Dit tweede deel is qua omvang veel uitgebreider dan het eerste deel.

Het verhaal wordt geschreven vanuit de ik-persoon Gretel. Hierdoor leer je alle aspecten van haar persoon en haar leven zeer goed kennen. Haar persoonlijkheid wordt erg uitgediept. Het boek bevat korte hoofdstukken, telkens afgewisseld tussen het heden en het verleden. Er zitten ook twee intermezzohoofdstukken bij die je nog wat extra informatie aanleveren.

Beide verhalen, Gretels leven vroeger en nu, zijn zeer intrigerend en ik wilde echt steeds verder lezen in de beide tijdlijnen. Je krijgt een grondige kijk in haar leefwereld en haar emotionele beleving. Toch vond ik ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ aangrijpender, maar ook dit verhaal is prachtig geschreven. John Boyne heeft een vlotte pen en het verhaal leest als een trein.

De plot is zeer goed bedacht. Er worden steeds nieuwe elementen aan het verhaal toegevoegd en de opbouw is niet voorspelbaar. John Boyne zorgt er voor dat nieuwe informatie netjes wordt opgebouwd en geloofwaardig overkomt. Er komt niets zomaar uit de lucht gevallen.

Dit is een zeer boeiend boek om te lezen. Het is een levensverhaal over je eigen identiteit moeten verhullen, rouw, schuldgevoel en de gevolgen van de oorlog. Ik raad het absoluut aan iedereen aan, maar het zal zeker de fans van historische romans en oorlogsverhalen kunnen bekoren. Daarnaast is het ook aan te bevelen aan het publiek dat graag ‘De zeven zussen’ leest.

Dankjewel, uitgeverij Lannoo, voor dit indrukwekkend recensieboek.

Rating: ****(*)


Recensie door Isabelle

Boekspecificaties

Titel: Toen de wereld brak

Auteur: John Boyne

Genre: (historische) roman

Uitvoering: hardcover

Aantal pagina’s: 410

Uitgever: Lannoo / Meulenhoff

Verschijningsdatum: 04/10/2022

ISBN: 9789029096874



0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page