top of page
Sanne

Hilje Mulder – Roadtrip Compostela

In Roadtrip Compestela gaan drie vriendinnen, Sonja, Maud en José, met een camper de pelgrimsroute richting Santiago de Compestela rijden. Alle drie de vriendinnen hebben zo hun eigen reden om de pelgrimsroute te volgen en komen tijdens de route tot nieuwe inzichten.

Fans van ‘Gooische vrouwen’ zouden dit boek fantastisch vinden. Al zijn de hoofdpersonages af en toe ongegeneerd gekopieerd en zijn ze soms ook erg stereotypisch. Sonja is net ontslagen en vraagt zich af of haar vriend Huub het niet al te gezellig heeft met een assistente op zijn werkreis in Japan (dit lijkt wel erg veel op Cheryl). Maud is de hippie die zich inzet voor het milieu en niks moet hebben van het materialisme (Roelien in ‘Gooische vrouwen’) en wilt de tocht maken om haar overleden vader te eren. José is compleet het tegenovergestelde van Maud en houdt juist van het jetset leven waarbij het geld en alcohol rijkelijk moet vloeien (Claire in Gooische vrouwen) en wilt graag mee omdat ze niet buitengesloten wilt voelen. Niet alleen de personages maar ook de setting van het verhaal lijkt geïnspireerd te zijn door ‘Gooische vrouwen de film’. Waarbij ze in ‘Gooische vrouwen de film’ naar een retreat gaan om tot bezinning te komen doen ze dat in het boek met een roadtrip.


Het boek zelf leest makkelijk weg en is perfect als vakantie boek aan het zwembad met een wijntje erbij. Helaas blijft het verhaal erg oppervlakkig. Zo krijgen Sonja en Maud ruzie omdat Sonja een geheim verklapt heeft en wordt deze ruzie nooit uitgesproken en zijn ze op het einde van het boek weer goede vriendinnen. Daarnaast wordt er ook veel herhaald. Sonja blijft twijfelen over haar relatie en dit lijkt bijna elk hoofdstuk terug te komen zonder dat er nieuwe informatie wordt toegevoegd dat de twijfel kan onderbouwen. Hetzelfde geldt voor Maud die twijfelt of haar nieuwe vlam die ze onderweg heeft ontmoet de moeite waard is om verder te ontdekken. Het lijkt er op dat de schrijfster te veel in het boek wilde stoppen door bij elkaar personage stil te staan waarom ze de roadtrip willen maken waardoor de emoties en de uitwerking van de verhaallijn niet echt diepgang krijgen. Een ander probleem met de personages is dat het lijkt alsof er van te voren niet goed uitgedacht is in welke leeftijdscategorie ze vallen. In het begin van het boek lijkt het alsof de personages eind 30 zijn omdat ze het hebben over het stichten van een gezin en hun carrièremogelijkheden. Echter gebruiken ze een TomTom in plaats van de navigatie op hun telefoon en hebben ze geen internetbundel waardoor ze afhankelijk zijn van de WiFi signalen op de camping. Geen enkele moderne vrouw van in de 30 heeft geen internetbundel. Daarnaast mailt Maud met haar liefdesinteresse in plaats van dat ze appjes stuurt. Hierdoor lijken de personages toch eerder achter in de 60 dan de jonge dertigers. Het boek leest makkelijk weg en de verhaallijnen van de drie vriendinnen hebben zeker potentie. Echter, doordat er weinig diepgang in het boek zit zijn de personages en de verhaallijnen weinig vernieuwend en erg stereotyperend. Het was iets beter geweest als Hilje Mulder minder in één boek had willen stoppen en daardoor dieper op de verschillende verhaallijnen was ingegaan. Het boek geeft je wel echt zomervibes. Door de avonturen die de vriendinnen onderweg meemaken krijg je zelf ook zin in om de reis te gaan maken. Ik wil de uitgeverij Uitgeverij Ellessy bedanken voor het toesturen van het boek. Ik voel me vereerd dat ik het boek mocht lezen en recenseren.

Van mij krijgt het boek twee sterren.

Recensie geschreven door Sanne (website)

Boekspecificaties

Titel: Roadtrip Compostela

Auteur: Hilje Mulder

Genre: Literatuur & Romans

Uitvoering: Paperback

Aantal pagina’s: 286

Uitgever: Uitgeverij Ellesy

Verschijningsdatum: maart 2022

ISBN: 9789464491586




1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page