top of page

Giles Kristian - Waar bloed bevriest

Erik Amdahl trekt met zijn gezin naar het hoge noorden. Terwijl zijn vrouw druk bezig is voor haar werk, trekt Erik met zijn dertienjarige dochter Sofia op een meerdaagse skitocht door de ijzige sneeuw. Sofia is blij met het vertrouwen dat ze krijgt van haar vader en Erik ziet het als qualitytime met Sofia, nadat zijn andere dochter door een stom ongeluk is overleden.

Wanneer ze een banaal voorval hebben in de sneeuwstorm en ze voor de zekerheid hulp vragen bij een huis in de buurt, komen ze terecht bij een koppel dat ze eerder hebben ontmoet. Erik en Sofia zijn blij met de gastvrijheid, maar net als Erik denkt dat ze veilig en op hun gemak kunnen zijn, is Erik getuige van een misdrijf. Het enige dat ze kunnen doen is vluchten. Zonder een weg terug moeten ze zien te ontsnappen aan de criminelen en aan de sneeuwstorm.


‘Waar bloed bevriest’ is mijn eerste kennismaking met Giles Kristian. De schrijfstijl is in mijn ogen literair. Het schrijfniveau, de keuze van verwoording en beschrijvingen zijn van een hoger niveau dan de boeken die ik doorgaans lees. Dat maakt dat er zeer mooie verwoordingen in staan, maar dat de zinnen ook regelmatig wat langer zijn.

Het verhaal bevat 18 lange hoofdstukken. De auteur schrijft vanuit de derde persoon en je leest mee vanuit het oogpunt van Erik. Het is een spannend verhaal, maar geen typische thriller met spannende hoogtepunten en rustmomenten. Er is een voortdurende spanning, die je meevoelt met Erik en Sofia. Het is eigenlijk een actieverhaal dat filmisch wordt beschreven. Zelfs beter dan filmisch, want er worden zeer veel details gegeven. Je leert de hoofdpersonages doorheen het boek beter kennen en begrijpen.

Het verhaal start met de aankomst van het gezin in het noorden en al snel beginnen Erik en Sofia aan hun skitrip. Je belandt daardoor snel in de actie. Doorheen het boek vind ik wel dat het verhaal enigszins overdreven is, de tegenslagen blijven maar komen. Ook in de omgeving zit weinig variatie, maar toch is geen enkele situatie dezelfde. Na de paginalange actie komt het einde dan vrij abrupt. Een epiloog had voor mij een meerwaarde betekent.

Ik vond het een goed verhaal dat bleef boeien, al was het een tikkeltje overdreven. Toch een aanrader voor wie houdt van een literair schrijfniveau in combinatie met actie.

Dankjewel, uitgeverij Lannoo, voor dit fijne recensie-exemplaar.

Rating: 3,5*


Recensie door Isabelle


Boekspecificaties

Titel: Waar bloed bevriest

Auteur: Giles Kristian

Genre: literaire thriller

Uitvoering: paperback

Aantal pagina’s: 320

Uitgever: Lannoo / Boekerij

Verschijningsdatum: 08/11/2022

ISBN: 9789022596913


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page